Vedonlyönnin sudenkuopat

On fakta, että ihmiskunnan historiassa lukemattomia pelureita on mennyt niin sanotusti poikki vetoihin, jotka ovat joko olleet kannattamattomia tai pelaaja itse on pelannut kurittomasti, josta lähes aina seurauksena on varma tappio pidemmällä aikavälillä. Käymmekin tässä artikkelissa läpi yleisimpiä sudenkuoppia, jotka voivat suistaa lupaavankin pelimiehen raiteiltaan.

Yleiset virheet

Varmasti yleisin ja kaikista tunnetuin virhe on ylipanostaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaaja panostaa liian suuria summia pelikassastaan yksittäiseen vetoon, jolloin pelaajan pelikassa ei yksinkertaisesti kestä nopeita heilahteluja, joista on väistämättä lopputuloksena pelaajan surullinen katkeaminen. Pelaajan tulisikin pelata vain muutamia prosenttia pelikassastaan yksittäiseen vetoon, ja luottaa siihen, että pitkässä juoksussa hänellä on vankka etu vedonvälittäjää vastaan. Pelaajan etu kuitenkin vaikeasti todennettavissa, joka luonnollisesti vaikeuttaa pelaajan tehtävää lyödä vedonlyöjän asettamat kertoimet.

Strategiat

Luonnollisesti vedonlyöntihistoria tuntee myös lukuisia surullisenkuuluisia strategioita, joista ehkä tunnetuin strategia on niin kutsuttu Martingale-strategia. Ranskassa kehitetyn strategian idea pähkinänkuoressa on se, että jokainen hävityn vedon jälkeen panos kaksinkertaistetaan. Tässä ei tietenkään ole mitään järkeä, sillä pelaajan pelikassa ei ole loputon, eikä kata strategian tuottamia heilahteluita. Jo neljän tai viiden pelin tappioputki, joita väistämättä jokaiselle pelaajalle sattuu tuhoaa järkyttävän ison osan pelikassasta, ja asettaa pelaajan inhottavaan tupla- tai kuittitilanteeseen. Niin kutsuttu tuplaus on Martingale-strategian tapainen strategia, jossa aiemmin voitettu summa asetetaan uuden vedon panokseksi. Tätä toistetaan esimerkiksi viikon tai viiden päivän verran, kunnes pelaaja joko voittaa niin sanotun loppupotin tai häviää rahansa. Erilaisia strategoita onkin todella paljon, ja nämä muutamat esimerkit ovat vain läpileikkaus niiden järjettömyyteen. Pelaajan tuleekin ennen kaikkea ajatella omilla aivoillaan. Mikäli kuulostaa siltä, että jokin on liian hyvää ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.

Vedonlyönnissä, kuten missä tahansa muussakin viihteessä on ennen kaikkea tärkeää pitää maltti ja hauskuus mukana. Pelaaminen ei saa lipsahtaa addiktion puolelle. Mikäli pelaaja häviää rahaa tai käyttää liikaa aikaa pelaamiseen omasta tai lähimmäisten mielestä, voi apu olla tarpeen. Peliaddiktio on kuitenkin valitettavan iso osa vedonlyöntikulttuuria myös nykypäivänä.